donderdag 16 maart 2006

Sinaasappelsap en latin ritmes

Iedereen kent dat liedje wel van Gabriel Rios: In the broad daylight, bekend van de appelsientje-reclame. Lekker vrolijk nummer, dat goed blijft hangen.
Afkomstig uit Puertorico woont Rios in Gent, waar hij al danig is geïntegreerd in deVlaamse muziekscene, zoals bijvoorbeeld blijkt uit zijn bijdrage aan het nummer In de rayoeng van de Vlaamser dan Vlaamse hiphipformatie 't Hof van Commerce.
In the broad daylight blijkt afkomstig van het debuutalbum Ghostboy uit 2003. Leuk album, erg latin, maar over de linie wel ok. Een aantal leuke nummers, al springt er geen zo uit als de hitsingle. Wie Ghostboy iets te Zuidamerikaans is kan echter ook terecht bij het tweede album En Vivo. Dit album is wat meer pop, hoewel er wel een zonnige dosis latin aanwezig is. Het afsluitende nummer I want to be like you is bijvoorbeeld gewoon supervrolijk en ironisch. Deze Junglebook cover is gewoon erg goed gedaan. Now I'm the king of the swingers, the jungle VIP...
Ik persoonlijk geniet meer van deze Latijns-Belgische dubbeldrank. In geval van aanschaf wordt het denk ik sowieso een keuze tussen de albums. Er zijn namelijk zes(!) nummers, die op beide albums staan. Het is bekend dat het tweede album altijd moeilijk is, maar om dan maar het debuut te recyclen? Dit lijkt toch een beetje armoedig.
Hier moet wel bij worden opgemerkt dat de uitvoeringen op de twee albums nogal verschillen. Over het algemeen zijn de versies op Ghostboy wat meer latin en op En Vivo wat meer pop. In the broad daylight is op En Vivo wat ingetogener, sensueler ook en op Ghostboy wat springeriger en vlotter. Welk album je kiest is dus een kwestie van smaak, maar Rios verdient beslist wel een luisterbeurt.
Ongemerkt was het de afgelopen week de artiest waar ik het meest naar heb geluisterd. Misschien heeft het iets te maken met mijn verlangen naar de lente, maar vooral, omdat het gewoon lekkere vrolijke, zonnige muziek is!

Geen opmerkingen: