maandag 22 oktober 2007

Wielerseizoen 2007: evaluatie

Het wielerseizoen 2007 zit erop! Cunego heeft zijn wat tegenvallende seizoen goedgemaakt met een sterke zege in de Ronde van Lombardije. Tijd voor een evaluatie.
2007 was een bijzonder rumoerig wielerjaar. Dat begon al met de nasleep van de affaire Landis, die bijna het hele seizoen duurde. En wat te denken van Unibet.com, de ploeg die geslachtofferd werd in de strijd tussen UCI en de organisaties van de drie grote wielerrondes? Daarna kwam de uitsluiting van Basso voor de Giro, waarna die werd gewonnen door DiLuca, die inmiddels ook geschorst is en werd geschrapt uit de Protouruitslag. De Tour werd gedomineerd door de affaires Vinokouroff (en consorten) en natuurlijk de kwestie Rasmussen. De Vuelta verliep zonder al teveel opschudding, maar de weken daarna was het weer raak toen de organisatie van het WK in Stuttgart poogde haar eigen evenement om zeep te helpen.
Ruzies, rechtzaken en affaires tekenden het seizoen. Toch was het niet alleen kommer en kwel. Ik zag prachtige voorjaarsklassiekers, een spectaculaire Giro, fantastische gevechten in de Tour en een mooi WK. Ook de afsluiting in Lombardije was in stijl: kortom de koers zelf heeft er niet onder geleden.
Jammer dat het mooie koersen van dit seizoen naar de achtergrond werd gedrongen door de strijd eromheen. Er woedt een strijd om de macht in het wielrennen over de rug van ploegen en renners. Daardoorheen loopt nog de voor een groot deel politieke oorlog tegen doping. Laten we hopen dat deze randverschijnselen weer naar de achtergrond verdwijnen en de koers weer centraal komt te staan!
De jonge renners verdringen elkaar in de voorste gelederen van het peloton. In Nederland lieten Thomas Dekker, Joost Posthuma, Robert Gesink, Auke Mollema, en Lars Boom zien dat de Rabo-opleiding haar vruchten begint te af te werpen. Michael Boogerd kan gerust met pensioen. Al zal ik hem met zijn aanvalslust wel missen. Erg jammer dat hij met een blessure afscheid moest nemen van het profpeloton.
En laten we ook Stef Clement niet vergeten, die zich dit seizoen een aantal keren goed liet zien. Ook in het buitenland staan jonge renners op, zoals Ricco en Sanchez, die gevestigde namen uitdagen.
Ondanks alle ellende rondom het wielrennen is de koers zelf nog springlevend en ik zie alweer uit naar het nieuwe seizoen! Gaat Karsten Kroon eindelijk een klassieker winnen? Of Philippe Gilbert? Kan Ricco de Giro winnen? Komen er wat meer spectaculaire sprintduels tussen Boonen en Pettacchi?
En natuurlijk de eeuwige vraag: gaat Frank Vandenbroucke weer vlammen?

Geen opmerkingen: