zondag 9 juli 2006

En weer naar Duitsland

Morgenochtend ga ik weer naar Duitsland. Dit keer om te werken. Voor de zesde keer geef ik komende week in Bad Zwischenahn de cursus Nederlanders en Duitsers. Mazzeltje dus voor mij dat de Duitsers vanavond geen Weltmeister worden.
De cursus duurt van maandag tot en met vrijdag, zes lesuren per dag, dus met de voorspelde warmte zal dat een pittig weekje worden. De cursus is in het kader van de zogenaamde Bildungsurlaub, wat wil zeggen dat Duitse werknemers ééns per jaar een weekje betaald verlof kunnen krijgen om een algemeen vormende cursus te volgen. Ze betalen daarvoor een vrij klein bedrag, aangevuld door een bijdrage van de werkgever. Ik verwacht 10 à 15 cursisten, meestal veertigers en vijftigers. Het prettige aan de opzet is dat je een hele week intern gaat, dus met kost en inwoning, in het complex van de Wirtschafts- und Sozialakademie der Arbeitnehmerkammer Bremen. Dit is gelegen in het rustieke kuuroord Bad Zwischenahn, aan het Zwischenahner Meer. Als de groep een beetje leuk is kan het dus een heel leuke week worden. Als de groep niet zo leuk is, is het vooral een saaie week, maar daar ga ik natuurlijk niet vanuit!
De cursus heet dus Nederlanders en Duitsers en gaat hier dus ook over in de breedste zin. Geschiedenis van Nederland, cultuur, economie, politiek en de raakvlakken daarbij met Duitsland zullen aan de orde komen. Een belangrijp onderwerp is ook de beeldvorming van Nederlanders en Duitsers van zichzelf en elkaar. Een spannend thema, waar de afgelopen vijf jaar ook wel een ontwikkeling in te zien is. Duitsers worden steeds zelfbewuster en accepteren steeds minder de schuld voor de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog. Op donderdag maken we een uitstapje naar Groningen om Nederland ook aan den lijve te ondervinden. Vrijdag weer naar huis en dan zaterdag lekker een weekendje naar Schiermonnikoog!

Geen opmerkingen: