donderdag 6 november 2008

Vallende bladeren, bijpassende muziek

Herfst! Het is onmiskenbaar guur, de bladeren vallen van de bomen en ’s avonds rijd je in het donker naar huis. Tijd om de kachel thuis of in de auto op te stoken en te genieten van weemoedige melancholische klanken nu de zomer voorbij is!
Dé herfstplaat van 2008 is wat mij betreft van de Fleet Foxes. Amerikaanse close harmony melodieën, die je doen verlangen naar een mooie nazomerdag op het platteland in het Zuiden van de Verenigde Staten. Hij komt, om maar een cliché te bezigen nauwelijks uit mijn cd-speler.

Voor bij het haardvuur is het album Wilderness van voorheen-Suede zanger Brett Anderson. Hartverscheurend mooi melancholisch. Sobere arrangementen, vaak alleen piano, hier en daar aangevuld met een viool of een gitaar. Wat een leed! Wat mooi!

Een herfstklassieker die ik nog even onder de aandacht wil brengen is het album Nevland van het Groningse Audiotransparent. Voor slechts €10 te bestellen op de site van de band. De cd is al een paar jaar oud, maar komt steeds terug bij mij. Huiveringwekkend melancholiek: je hoort de mistflarden in de muziek. Vrolijk wordt je er niet van, maar doe het toch maar!

Geen opmerkingen: