vrijdag 23 mei 2008

MijnOverheid.nl. Content gezocht!

Sinds een paar weken is MijnOverheid.nl nu live, zoals dat heet. Er werd bij ICTU al enige jaren aan de ontwikkeling van de persoonlijke internetpagina gewerkt en nu is er een voorzichtige start gemaakt met ruimte voor enige tienduizenden proefgebruikers. Mijnoverheid.nl is een concept, waarvan het Ministerie van Binnenandse Zaken verwachtte dat het een belangrijke spil in de electronische dienstverlening aan burgers zou worden. Een persoonlijke pagina voor iedere burger, waarop de burger inzage heeft in de gegevens die de overheid over hem heeft, die eventueel kan laten aanpassen en waar de burger over enige tijd ook makkelijk zaken kan doen met de overheid. Immers ten aanzien van de burger zou de overheid zich moeten gedragen als was zij één organisatie, zonder dat de burger zic hoeft af te vragen of hij nou bijvoorbeeld bij de gemeente, het Kadaster of bij het Ministerie van VROM moet zijn.
Helemaal in lijn met de zogenaamde één loket-gedachte dus. Van een pagina is Mijnoverheid.nl inmiddels echter veranderd in een portaal, waar vooral links te vinden zijn naar de sites van overheidsorganen. Dat past dan weer minder in de één loket-gedachte. Al die overheidsorganen blijken terughoudend te zijn om “hun” content beschikbaar te stellen. De burger wordt gewoon doorverwezen naar de eigen website. Zo wordt de zogenaamde Wall of Shame van duizenden overheidssites gewoon in stand gehouden.
Op dit moment zijn alleen de GBA-persoonsgegevens te vinden op de pagina, kunnen gegevens uit de sociale zekerheid worden ingezien en beheert en zijn er links naar digitale diensten van de RDW en het Kadaster. Een magere oogst voor een portaal dat dé gepersonaliseerde ingang tot de overheid wil zijn. Zonder content zal het zeker niks worden. Het valt al te betwijfelen in hoeverre burgers geneigd zullen zijn een dergelijke persoonlijke internetpagina te gaan volgen, maar als er niets opstaat gaat dat zeker niet gebeuren!
Veel organisaties, alle één overheidsgedachtes ten spijt, zitten erg op hun eigen informatie. Ook zijn er twijfels aan de beveiliging van DigiD, dat gebruikt wordt om de toegang tot Mijnoverheid te regelen.
Wie echter nieuwsgierig is kan zich op www.mijnoverheid.nl aanmelden als proefgebruiker. Ook als het geen succes wordt is het in ieder geval interessant om te zien of het portaal een beweging in gang kan brengen waarbij het aantal overheidsloketten nu ook echt gaat verminderen.
Zie over hetzelfde onderwerp ook het blog van Marieke Vos op Digitaal Bestuur.

Geen opmerkingen: