
Hihi! Zelfspot dreef me ertoe dit te posten! (Zie rechts...)
Zaterdag was het weer zover. Sinds een paar jaar is de toerversie van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik in augustus het hoogtepunt van mijn fietsseizoen. Hoewel de weersvoorspellingen bar en boos weer voorspelden met stortregens en onweer had ik er vorige week al veel zin in. Wel was er enige reserve wegens een gebrek aan trainingskilometers. En ik had dit seizoen nog geen meter omhoog gefietst...
Vrijdagmiddag vervoegde ik mij aan de Harense Boermatjes op het traditionele rendez-vous punt bij de ouders van Jan-Daem, vanwaar we net - zo traditioneel - een half uurtje later vertrokken dan was afgesproken. In plaats van Van der Valk Maastricht zouden we dit jaar verblijven in het Holiday Inn in Luik dat tevens start en vertrekpunt is. Gemak dient immers de mens.
Over dit hotel kunnen we kort zijn: een gribus. Weliswaar is het interieur wel wat opgeknapt, toch zijn het gebouw en de service als communistisch te kenschetsen. Maar de ligging is perfect voor het evenement en daar ging het om.
Vrijdagavond gezellig in Luik gegeten met het hele gezelschap: Hester, José, Cees en Pax die de 130 kilometer zouden rijden. Jan-Daem en ondergetekende hadden ingeschreven voor de 170 kilometer. Het centrum van Luik is leuker dan je zou vermoeden als je over de kades langs de Maas op weg bent naar Luxemburg en Lyon.
Na een doorwaakte nacht op onze stikhete hotelkamer stonden we om zes uur op voor een eenvoudig ontbijt. Een paar pains-au-chocolat, koffie, yoghurtjes en nog een koffie op de fiets. Het was grauw, maar droog, dus dat zat alvast mee.
De eerste kilometers heb ik me door J-D laten temperen om niet teveel met de krachten te smijten, zoals gewoonlijk, maar te blijven denken aan de scherprechter: La Redoute. Zodra het omhoog gaat klein schakelen en rustig naar boven. Toen we de stad uitreden werd de bewolking steeds dichter, totdat we door de wolken reden door een fijne nevel. En eigenlijk ging het wel goed. Soepel en op het gemak.
Na 25 kilometer kwam een stevige klim van max 20% die nieuw was in het parcours: de Côte de Chambralles. Poeh, dat viel niet mee. Het steilste stuk had uiteraard het slechtste wegdek, zodat de achterpand slipte toen ik op de pedalen moest lopen, maar toch kwam ik boven. Dat geeft de burger moed! En blij dat ik een 27 had laten plaatsen dit voorjaar!
Op en af, ging het lekker door, al zagen we weinig van het landschap door de nevel. De eerste controle een kop koffie genomen en weer door. De volgende serieuze hindernis de Wanne, een lange lange sloper. Nu begon ik toch te verzuren. J-D daarentegen werd steeds soepeler. Na de Wanne weer een controle. Even de bidons vullen, een stukje koek en een paar Tucjes eten. En natuurlijk een banaan.
Dan een steile afdaling om daarna te beginnen aan de Stockeu (max 21%). Dat ging niet lekker op de koude benen. De klim was vanaf een andere kant dan gewoonlijk en leek me lastiger, maar dat kon ook komen door mijn slechte benen. Het beste was er duidelijk vanaf en we waren halverwege. Daarna steeds zo licht mogelijk omhoog fietsen en proberen er doorheen te komen.
Vanaf zo’n 110 kilometer een stuk vrij vlak naar de volgende controle gaat het beter. Er zitten afgezien van J-D meer mensen in mijn wiel en bij de controle wordt ik bedankt voor het kopwerk. Dat gaat de goede kant weer uit.
Op dit controlepunt blijken de anderen ook te zijn, dus is de groep even compleet. Gezellig! Samen vertrekken we richting de inmiddels door mij gevreesde Redoute. De eerste keer moest ik daar op het steilste punt afstappen en lopen. Vorig jaar moest na het steilste stuk even een voetje aan de grond, maar zou het dit jaar lukken?
Het plan was om rustig te beginnen en te proberen het wiel van J-D te houden. Het begon al goed: het leek minder steil dan in mijn herinnering. Ik kon het wiel goed houden en na het steilste stuk zelfs bijschakelen. Het ging best goed en met een verbeten kop kwam ik eindelijk in één keer boven. Dat viel goed mee. Op de top wachtten we op de anderen om daarna lekker hoofdzakelijk bergaf terug naar Luik te knallen. Zowaar, daar kwam zelfs de zon nog voorzichtig door de wolken om de tocht af te sluiten.
Moe maar voldaan eerst een biertje en een braadworst. Iedereen opgetogen over de mooie fietsdag. Dan douchen en de stad in voor een passende culinaire afsluiting van een topdag. Dat lukt: we vinden een goed restaurant, met mooi eten, mooie wijn en een goede bediening in een fraai decor. Passend voor dit fraaie gezelschap. José, door Cees eenzijdig, maar met instemming van allen uitgeroepen tot sportvrouw van de dag: 3 maanden na een bevalling deze tocht fietsen is een heldendaad. Hester de dieselende klimmer die na een goede voorbereiding op de Galibier ook vandaag weer sterk voor de dag kwam. Cees en Pax, die op leeftijd en flitsend carbon ieder jaar stug doortrappen. En natuurlijk Jan-Daem die mij op sleeptouw neemt als ik dat nodig heb en voor wie ik mij op de vlakke stukken graag op kop zet.
Zondag weer naar huis, deze minivakantie zit er weer op. Nog even rekken met koffie en appeltaart, de brandstof voor wielrenners en dan zit het er weer op tot volgend jaar.
Hopelijk kunnen de fantastische vrijwilligers van Le Champion de tocht volgend jaar weer organiseren. Dan zijn we er weer bij!
Zie de route, snelheid, hartslag e.d. hier.
Het is niet iets voor iedere dag, maar wat een lekker begin van de week! Om kwart over zes op de fiets stappen en dwars door Drenthe fietsen. Alle Drentenierende bejaarden en vakantiegangers liggen nog in bed, dus je komt niemand tegen. Zo mooi kan Drenthe zijn. Het eerste deel fiets je door het stroomgebied van de Drentsche Aa, door velden en karakteristieke esdorpen als Loon en Balloo, dan door de bossen tussen Schoonloo en Zweeloo en tot slot over het zand van Aalden naar Dalen. Maandagochtend op weg naar je werk, maar toch vakantie.
Op dinsdag ben ik achter een regenbui langs teruggefietst. Iets westelijker via Geesbrug en Witteveen naar Orvelte en Elp. Deze route is iets verder, maar wel mooier. Kleine kanttekening: waarom geeft de ANWB bij een driesprong regelmatig van twee richtingen aan waar ze naartoe gaan en laten ze de derde optie over aan de eigen fantasie? Niet handig.
Wél superhandig: de Maps app op de iPhone waarmee ik zelf kan navigeren. Na Elp ging de weg naar Amen opeens over in een zandpad zodat ik – aangezien ik niet met de mountainbike was - een stukje terug moest om via een fietspad door het bos te rijden, langs de sterrewacht. Daarna langs de rand van Assen weer terug in het stroomdal van de Drentsche Aa naar Tynaarloo en Groningen.
Heen 75km en terug 87,5km. Als het weer en de faciliterende carpoolcollega het toelaten ga ik deze mooie rit nog wel een paar keer rijden deze zomer.
De data van de ritten (route, snelheid en hartslag) vind je op de volgende links: heen en terug.